Sewista in de kijker: Renee

Deel dit artikel

Een community van trouwe naaisters met eigen visies, een hoop creativiteit en vlotte vingers die door onze patronen gaan mag beloond worden. Daarom zetten we iedere maand een Sewista in de kijker. Deze maand krijgen we een kijkje in het naai-leven van Renee (@lankybyrenee)!

Banner_sewista_renée

Waarom ben je begonnen met naaien en/of breien?

Ik ben begonnen met het naaien van mijn eigen kleding vanwege mijn lengte. Ik ben met mijn 1.82 meter vrij lang, waardoor ik al mijn hele leven tegen het probleem aanloop dat broeken en lange mouwen altijd veel te kort valt. Daarom besloot ik anderhalf jaar geleden zelf stof te kopen en achter de oude naaimachine van mijn oma te kruipen om mijn eerste op maat gemaakte kledingstuk in elkaar te zetten. 

Een andere belangrijke reden waarom ik graag mijn eigen kleding ontwerp is de huidige “fast fashion” industrie en de impact hiervan op de mens en het milieu. Trends gaan supersnel en zijn soms alweer “uit de mode” voordat het seizoen voorbij is. De kleding is vaak van super slechte kwaliteit en de omstandigheden voor de werknemers in de fabrieken zijn vaak erbarmelijk. Daarnaast heeft de huidige kledingindustrie een grotere invloed op de klimaatverandering dan al het vliegverkeer bij elkaar. Dit kan en moet anders. Voor mij is dit een belangrijke reden voor het maken van mijn eigen kleding.

Ik vind het een fijn idee om te weten dat mijn kleding in ieder geval niet in onder zulke omstandigheden in elkaar is gezet. Het lijkt mij heel mooi om uiteindelijk met mijn blog andere mensen te kunnen inspireren om hun eigen kleding te naaien, of over te stappen op het kopen van eerlijk gemaakte kleding.

Hoe heb je naaien en/of breien geleerd?

Als klein meisje heb ik de basis van mijn moeder geleerd toen ik zelf graag mijn Barbie en poppenkleertjes wilde maken. Het in elkaar zetten van volwassenen kleding en het tekenen van patronen heb ik mezelf aangeleerd door kleding die ik al in de kast had liggen te bekijken, het bekijken van YouTube filmpjes en natuurlijk de uitgebreide beschrijvingen in de Fibre Mood.

Wat doe je het liefste: naaien of breien?

Naaien is echt mijn favoriet omdat ik hier mijn creativiteit helemaal in kwijt kan. Veel verder dan het breien van wat sjaals ben ik nooit gekomen omdat ik altijd de tel kwijt raak en er het geduld niet voor heb. 

Was je van jongs af aan al creatief bezig?

Ja zeker! Ik kom uit een super creatief gezin. Mijn broer is kunstenaar, mijn opa kon samen met mijn vader prachtige meubels bouwen en aquarellen en mijn moeder verkocht vroeger vanuit haar eigen naaiatelier kinderkleding. Ik wilde ook altijd meedoen en naaide samen met mijn moeder mijn eigen Barbie kleertjes, kralenkettingen. In de zomer legde ik buiten een kleedje neer en maakte ik “hair wraps” en geknoopte bandjes die ik verkocht. 

Wat beschouw je als je mooiste creatie?

Ik vind het lastig om één kledingstuk uit te kiezen omdat ik met elke nieuwe creatie die ik maak weer nieuwe dingen leer en zo keer op keer mijn nieuwste creatie de mooiste vind. Zo heb ik laatst voor het eerst een geplooide broek met hoge taille met perfecte pasvorm volledig zelf ontworpen, maar mijn laatste creatie, de Leah uit nr. 7 is momenteel toch wel mijn favoriet en draag ik momenteel super veel. Een boiler/jumpsuit zit altijd zo comfortabel en is altijd lekker makkelijk in de ochtend want je bent in één keer klaar.  

Waar voel je het meeste trots voor?

Alles wat ik tot nu toe heb gemaakt wat me op het niveau heeft gebracht waar ik nu zit. Ik heb mezelf alles aangeleerd en als ik het niet wist heb ik het uitgezocht. Bij elk project wat ik afrond sta ik wel even stil bij het feit dat ik dit gewoon helemaal zelf gecreëerd heb, van een lapje stof tot een mooi passend kledingstuk!

Zijn er bepaalde uitdagingen voor jou in deze handwerk-omgeving?

Ja, ik blijf telkens weer tegen nieuwe uitdagingen aanlopen. Alle technieken of pasvormen die ik nog niet eerder heb gemaakt zijn weer een nieuwe uitdaging om onder de knie te krijgen. Zo blijf ik constant nieuwe dingen leren en ben ik nog lang niet uitgeleerd!

Wat is jouw grootste angst/frustratie tijdens het naaien?

Ik ben een perfectionist en daarmee gelijk mijn ergste criticus. Ik zie altijd nog wel iets wat beter kan. Mijn grootste frustratie is het uithalen en los tornen van de naden en geloof me dit doe ik héél erg vaak. Dit is een proces van uithalen en opnieuw naaien totdat het in mijn ogen perfect is.

Mensen die niet naaien/breien: hoe zou je hen overtuigen?

Ik krijg veel positieve reacties van mensen om mij heen als ze horen dat ik mijn kleding zelf heb gemaakt. Ik merk dat de veel meiden eigenlijk ook graag hun eigen kleding willen maken. Het geeft z’n fijn gevoel wanneer je met eigen handen en veel inspanning iets creëert, en je hebt gelijk een leuk kledingstuk om te dragen. Volledig in je eigen smaak en maat. Wie wil dat nou niet?!

Waar haal je inspiratie voor jouw creaties? 

Ik heb op Pinterest borden vol inspiratie voor toekomstige kleding, verder volg ik verschillende naai blogs op Instagram zoals de leuke blog van contour_affair en naaigerelateerde hashtags, toffe (kleding)merken die mij inspireren zoals Catwalkjunkie en voorgaande modetrends van de afgelopen eeuw en dan met name de jaren 70 en 80. 

Waar komt de naam van je blog vandaan? En waarom koos je hem?

Omdat kleding mij nooit goed past vanwege mijn lengte en de “standaard” maten die gevoerd worden in de kledingindustrie ben ik begonnen met kleding maken. Ik wilde graag een naam die past bij mijn idee om kleding aan te bieden voor langere meiden zoals ik. Toen ik zocht naar synoniemen voor een lang persoon viel mijn oog op het woord lanky. Dit betekent "u̶n̶gracefully tall and thin person". Zo voel ik me ook vaak en daarom vind ik het super toepasselijk om mijn blog deze naam te geven.

Haal je voldoening uit de reacties op je blog? Heb je veel interactie met jouw volgers/regelmatige bezoekers?

Ja zeker, op Instagram heb je tegenwoordig een super leuke “sewing community” en ik vind het ontzettend leuk en inspirerend om daar deel van uit te maken. Ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren en elkaar hier kunnen inspireren, ook mensen die nog nooit hebben genaaid. Ik krijg de meest lieve reacties van meiden over de hele wereld en dat vind ik zo’n ontzettend leuk aspect van social media. 

Heb je een eigen naaiplek? 

Ik woon samen met mijn vriend in een eenkamer-appartement in Rotterdam dus zoals je kan voorstellen is er niet heel veel ruimte voor mijn uit de hand gelopen hobby.  Inmiddels heb ik de eettafel permanent geclaimd voor mijn naaiprojecten maar heel eerlijk gezegd aten we hier toch al niet vaak. De grote krabpaal voor mijn kat Sam heeft plaats moeten maken voor extra bergruimte, dus hebben we de buitenkant van de kast omgetoverd in een enorm katten-krab-paleisje mét dus lekker veel ruimte voor al mijn stofjes, fournituren en machines. 

Wat zou je in de toekomst nog willen maken?

Ik heb nog zo ontzettend veel ideeën in mijn hoofd zitten en daar komen alleen maar meer ideeën bij! Mijn stofjes van projecten waar ik nu zo snel mogelijk mee aan de slag wil liggen in het zicht in mijn kast, en ik kan je alvast zeggen dat hier veel ruches en pofmouwen in verwerkt zullen zitten! Op de planning staat onder andere een maxi-dress met pofmouwen, een top met pofmouwen, een lange luipaard jurk en short met bijpassende top. Mijn huidige project, een overall met ruches voor mijn nichtje van bij 1 jaar is bijna af dus dan wordt het weer tijd voor een project voor mezelf

Welke tips & tricks zou je willen meegeven aan beginnende naaisters en/of breisters?

Het is niet erg om fouten te maken en die ga je ook zeker maken. Begin altijd met een (oude) lap stof die je moeder nog heeft liggen of bijvoorbeeld een oud (kapot) laken. Ik heb zelf heel veel YouTube filmpjes gekeken, tutorials van mede blogsters gelezen en je hebt ook veel boeken voor de beginnende naaister met duidelijke uitleg over alle termen en technieken. Wat mij ook erg geholpen heeft is dat Fibre Mood super duidelijk hun stappen omschrijft inclusief tekening waardoor zelfs een beginnende naaister kan naaien! Ik raad je aan om te beginnen met een katoen of linnen stof in plaats van een gladde synthetische stof omdat dit het naaien lastiger maakt. 

Deel dit artikel

Would you like to get Fibre Mood’s very best stuff in your mailbox every week?