Sewista in de kijker: Sew it Curly

Deel dit artikel

banner sew it curly

Het maken van unieke stuks, delen op je blog én zo anderen inspireren: de combinatie van naaien en bloggen is razend populair. Juist omdat het aantal blogsters in de modewereld blijft stijgen zet Fibre Mood elke maand een blogster in de kijker. Maak deze maand kennis met Mijke van SewitCurly. Ontdek wat naaien voor haar betekent en hoe zij meespeelt in deze gemeenschap.

Waarom ben je begonnen met naaien?

Creativiteit zit in mijn bloed. Als kind liepen ik en mijn broertjes rond in zelfgemaakte kleren van mijn moeder, mijn ene opa schilderde prachtige stillevens en landschappen en mijn andere opa was dol op houtbewerken. Van mijn vader leerde ik houtwerk schilderen en op school leerde borduren en solderen.

Ik leerde al jong dat zelf maken een superleuke bezigheid was en was dol op naaien en FIMO kleien. Handvaardigheid was naast wiskunde mijn beste vak op school!  

Hoe heb je naaien geleerd? 

Ik heb leren naaien van mijn moeder toen ik nog klein was. Zij naaide zelf heel veel voor mij en mijn broertjes! Ik begon met poppenkleertjes rond mijn 9e jaar, maar al snel maakte ik kleding voor mijzelf en ook voor kinderen in mijn omgeving. Ik vond het superleuk om babypakjes te maken als kraamcadeau en mijn moeder hielp mij met moeilijke stukjes zoals een knopenpand of ritsen.

Jammer genoeg werd ik op de middelbare school veel gepest, vanwege mijn rode krullen en zelfgemaakte kleding. Ik weet nog maar al te goed dat ik super trots op school aankwam in mijn zelfgemaakte paarse spijkerpak. Dat werd door mijn klasgenoten absoluut niet gewaardeerd! Ik werd er zo mee gepest dat ik het pak nooit meer naar school aan heb getrokken. Daarna ben ik mij gaan focussen op het maken van baby en kinderkleertjes en op een gegeven moment heb ik mijn naaimachine aan de kant geschoven. Er kwamen andere dingen op mijn pad.

Ik ging studeren, werd ontdekt als model en reisde de hele wereld over. Alleen rond carnaval stofte ik mijn naaimachine af en maakte met vriendinnen carnavalspakken.

Toen mijn dochter Rose geboren werd heb ik mijn naaimachine weer uit de kast gehaald om voor haar kleding te maken. 

Het duurde heel lang voordat ik het weer aandurfde kleding voor mijzelf te maken. Gek, maar dat pesten blijft langer hangen dat je zou willen.

Uiteindelijk maakte ik weer eens een jurk voor mijzelf van prachtige designer stof van Anna Sui, gekocht in New York en al was hij niet perfect ik was er super blij mee!

Daarna was ik verkocht en nu koop ik bijna geen kleding meer voor mijzelf en maak ik al mijn kleding zelf.

Ik ben vorig jaar zelfs gestart met de opleiding aan de modevakschool om te leren patroon tekenen en alle fijne kneepjes van het vak te leren. Zodat als mijn jongste straks op de middelbare school zit ik er hopelijk mijn werk van kan gaan maken.

Wat is je favoriet: naaien of breien?

Mijn moeder heeft mij vroeger ook leren breien. Zij breide en haakte graag, maar op de een of andere manier had ik daar geen geduld voor. Een paar jaar geleden heb ik nog een cursus haken gedaan, maar ik raakte continu in de knoop met mijn werk. Geen idee waarom precies, maar naaien vind ik leuker 😊

Zijn er bepaalde uitdagingen voor jou in deze handwerk-omgeving?

Jazeker! Ik zou heel graag nog goed leren borduren. Dat zou zo’n mooie aanvulling zijn om mijn kleding nog meer eigen te maken. Een geborduurde bloem bijvoorbeeld op een broekzak of zijnaad.

Mensen die niet naaien: hoe zou je hen overtuigen?

Ik zou zeggen dat het heel erg leuk is om je eigen stijl te creëren! Dat er zo veel deuren open gaan als je zelf je kleding maakt! Dat het duurzamer is, want als je iets zelf gemaakt hebt en je bent er blij mee gooi je het minder snel weg.

Er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel leuke patronen te vinden met goede uitleg over hoe je het moet maken en prachtige stoffen om een unieke look te creëren.

Wat is jouw grootste frustratie met naaien?

Dat er niet genoeg uren in de dag zitten om alles te maken wat ik zou willen maken! Hahaha...

Hoe ziet jouw werkplek eruit? En waar bevindt deze zich?

Ik heb een hele fijne werkplek. We hebben een tuinhuis achter in de tuin en daar hebben we een atelier voor mij van gemaakt. Mijn dochter heeft er ondertussen ook een hoekje gekregen, want zij is net zoals ik heel creatief en naait de mooiste Barbie jurken en t-shirts voor zichzelf. Zo is de cirkel weer rond. Mijn moeder leerde mij naaien en ik leer het mijn dochter weer.

Waar komt de naam van je blog vandaan? En waarom koos je hem?

Ik heb de naam ‘SewitCurly’ gekozen vanwege mijn haar. Vroeger vond ik het ‘gekke rode krullen’, maar ik ben ervan gaan houden en ben nu trots op mijn uitbundige rode krullenbol. Vandaar de naam!

Waar haal je inspiratie voor jouw blog? 

Ik haal mijn inspiratie van de runway en koop elke maand de Fibremood en de Britse Harpes Bazaar. Omdat ik veel als model heb gewerkt weet ik wanneer de shows zijn en volg ik mijn favoriete designers.

Er is ook een fantastische App: ‘Vogue Runway’ met alle laatste modeshows en daar haal ik veel van mijn inspiratie vandaan.

Mijn favoriete designers zijn: Isabel Marant, Del Pozo, Alberta Ferretti, Zimmerman, Celine, Philosophy di Lorenzo Serafini, Dior, Viktor & Rolf, Victoria Beckham

En zijn er andere blogs die je leuk of inspirerend vindt?

Er zijn heel veel account op Instagram die ik volg en zeer inspirerend vindt. Moeilijk om een lijstje te maken... Maar ik zal het toch proberen:

@katiekortman voor haar kleurrijke designs
@sewspoke voor haar stijl.
@abby_sews voor haar romantiek
@blaireadiebee voor haar uitbundige stijl
@victorialucilleanne voor haar charme
@soapstealer voor haar uitmuntende naaitechnieken
@by_mooglii voor haar scandinavische chice stijl.
@thesewmelier voor haar eerlijke feedback!

Ik zou maar door kunnen blijven gaan, want er zijn zo ontzettend veel creatieve zielen te vinden op Instagram. Ik vind het een uitkomst dat we op deze manier met elkaar in contact komen.

Ook jullie manier om de naaigemeenschap nader tot elkaar te brengen met Link party’s vind ik super inspirerend. Ik volg ze altijd!!

Wat beschouw je als je mooiste creatie? Waar voel je het meeste trots voor?

Dat is toch denk ik wel mijn roesel top met verschillende stoffen van Liberty. Het voor en achterpand zijn gequilt en ook een van de roesels. Het was een ontzettend werk, maar ik ben er zo blij mee. Ook word ik altijd heel blij met het maken van jassen! Dat is ook altijd een heel werkje, maar je gebruikt een jas zo vaak. Vooral jassen voor de kinderen. Ik vind het super leuk als ze dan voor mij uitfietsen in hun zelfgemaakte jasjes. Dan voel ik me heel trots.

Wat brengt de toekomst je?

In de toekomst zou ik graag een winkel en atelier willen hebben, waar ik prachtige stoffen kan verkopen en naailessen kan geven. Ik zie het al helemaal voor me met een grote ronde tafel omgeven door stoffen, fournituren en prachtige patroon boeken anderen enthousiast maken om hun eigen creaties te naaien!

Hopelijk worden deze dromen ooit werkelijkheid.....

Welke tips & tricks zou je willen meegeven aan beginnende naaisters?

Start met iets simpels zoals een top en kies een patroon met goede uitleg. 
Als je bang bent om in mooie stoffen te knippen, maak dan eerst een proefje met een goedkoop stofje voordat je in je prachtige stof gaat knippen. Maar uiteindelijk werken mooie stoffen veel beter, want je werkstuk wordt zoveel mooier als je kwaliteit stoffen gebruikt en ze blijven veel langer mooi!

Ben niet bang dat iets verkeerd zal gaan. Je kan altijd iets weer uithalen en opnieuw beginnen! Ga er gewoon lekker voor! Of zoals de Engelsen zeggen, be bold!

Creativiteit is heerlijk!

Deel dit artikel

Would you like to get Fibre Mood’s very best stuff in your mailbox every week?