Focus sur une Sewista: Clara

Een community van trouwe naaisters met eigen visies, een hoop creativiteit en vlotte vingers die door onze patronen gaan mag beloond worden. Daarom zetten we iedere maand een sewista in de kijker die daarna de spotlight mag doorgeven. Deze maand krijgen we een kijkje in het naai-leven van Clara en welke rol Fibre Mood hierbij speelt.

 

Hoi! Mijn naam is Clara, ik ben 25 jaar oud en ga door het leven als een sewing journaliste. Parijs is mijn officiële woonplaats, maar als journaliste spendeer ik veel tijd in het buitenland: Londen, Johannesburg en binnenkort reis ik naar Washington. 

sewista in de kijker: clara c

Hoe het allemaal begon

Rond mijn 18e verjaardag gaf mijn mama me de naaimachine die ze als studente voor zichzelf kocht. Lange tijd heb ik alleen kleine projecten gedaan en rond juli 2019 ging ik van start met het maken van kleding. Breien doe ik al een jaar en kleding borduren deed ik ook al een tijdje.  

Ik heb altijd al interesse gehad in mode. Mijn mama hielp me op weg door me te laten zien hoe ik haar naaimachine moest gebruiken. Ik ging van start met kleine projecten zoals ritszakjes of computertassen. Lange tijd wilde ik kleding naaien, maar ik zag mezelf nooit in de patronen en stoffen die ik in de winkels vond. Een paar maanden geleden kwam ik Instagrampagina's van naaisters tegen en daar vond ik de inspiratie om mijn eigen kleding te naaien.

Het ambacht van zelf je kleding maken vind ik belangrijk. Naaien is echt mijn creatieve uitlaatklep geworden. Ik hou er echt van om iets met mijn handen te creëren. Het is zo’n dankbaar gevoel dat je, nadat je er zoveel tijd aan hebt besteed, je kledingstuk ook echt kan dragen of je er je vriendinnen een plezier mee kan doen en hen ziet stralen in iets wat jij maakte. 

Sinds ik zelf kleding maak, kan ik ook kledingstukken creëren waarnaar ik op zoek was maar niet vond in de kledingwinkels. Het doet me ook stilstaan bij de manier waarop ik mode ‘consumeer’. Door zelf kleding te maken, merk ik dat ik minder kleding koop bij de zogenaamde Fast Fashion ketens: een zeer vervuilende industrie. 

Ik heb veel geleerd over het werk dat in het maken van een kledingstuk kruipt: er komen heel wat uren aandacht en techniek aan te pas. Ik denk beter na over de kledingstukken die ik koop en vul ze aan met kledingstukken die ik zelf maak om zo een garderobe te creëren die ik lange tijd kan dragen.

Mijn laatste creatie was een rokje met een split aan de zijkant in een mooie gebloemde viscose. Ik gebruikte de Arlette rok van Fibre Mood als basis voor mijn creatie. Ik werkte ongeveer een halve dag aan deze creatie, het exacte aantal uren weet ik niet. Ik neem altijd graag uitgebreid de tijd om een naaisel af te werken.
Mijn ultieme favoriete kledingstuk dat ik ooit genaaid heb is een onmogelijke keuze. Ik stop zoveel tijd in het zorgvuldig uitkiezen van het patroon, het uitknippen van de patroononderdelen en het samenstellen van alle delen dat ik elke creatie de mooiste vind, haha !

Clara’s favorieten

  • FIBRE MOOD

Ik werd, tijdens een rondje scrollen op Instagram, op slag verliefd op de Vienna jurk van Barbara (@bee_made) op Instagram. Barbara maakte de Vienna in mooie gestreepte linnen stof van Les coupons de Saint-Pierre. De jurk was zo mooi dat ik een soortgelijke maakte. Mijn allereerste creatie waarvan elk van mijn vriendinnen meteen eentje voor zichzelf bestelden!

Wat ik leuk vind aan Fibre Mood is de diversiteit van de patronen en de mogelijkheid om op elk naainiveau een patroon te vinden dat mooi en modern is: of je nu een beginneling bent of een naaister met ervaring die op zoek is naar een uitdaging. 

De kleding van Fibre Mood valt altijd heel goed, je hoeft je niet aan onaangename verrassingen te verwachten. Een betrouwbaar patroon, dat werkt altijd wat leuker! Ik naaide al meerdere Vienna jurken en ook Arlette rokken passeerden al de revue. Momenteel ben ik bezig aan een Mira jurk en Kai blazer: ik ben zo’n fan!
Een bedenking: ik vind dat sommige werkbeschrijvingen soms moeilijk te begrijpen zijn. Ik heb nog nooit een naaicursus gevolgd, dus ik heb een aantal basisprincipes niet verworven die me kunnen helpen begrijpen.... Een video om technische punten te begrijpen zou handig zijn. 

  • STOFFEN

Momenteel gebruik ik vaak viscose: dat valt mooi en soepel en het is ook een aangename stof om mee te naaien. Ik heb steeds meer de neiging om stoffen van goede kwaliteit te kiezen, omdat ik kledingstukken die lang mee gaan, wil naaien. Ecologische stoffen zoals Tencel en Bio katoen dragen mijn voorkeur weg. 

  • MACHINERIE

Als naaimachine gebruik ik de oude Toyota van mijn mama. Het is een mechanisch model dat niet veel mogelijkheden biedt, maar ondanks haar leeftijd (Ze is meer dan 30 jaar oud !) is mijn lieftallig naaimachine nog steeds stevig en werkt ze naar behoren !

  • PLEKJE

Een eigen naaiplekje is een heikel punt: ik woon in een kleine studio, dus naaien is een kwestie van alles in-en uitpakken. Als ik naai, plooi ik de bladen van mijn tafel uit en installeer ik me in het midden van de kamer. Lapjes stof stapelen zich op de grond op en overal blijven er stukjes draad kleven. Gelukkig is mijn vriend een erg geduldige huisgenoot!

  • ACHTERGRONDGELUID

Wanneer ik aan het naaien ben, ontspan ik me het liefste volledig en wil ik mijn hoofd leegmaken. Daarom speelt er vaak een grappige en luchtige serie op de achtergrond genre Friends, the Big Bang Theory, Jane the Virgin of Bake Off.

Clara’s inspiratie

Mijn inspiratie haal ik vaak bij blogsters : Barbara (@bee_made) is mijn absolute favoriet! Ik bn fan van alles wat ze doet: ze heeft echt stijl. Ook volg ik alle creaties van Phoebe Nickalls (@phoeberosita), Pauline (@paulinelovlova), Cha’s hands (@charlene_hands) en Mydress Made (@mydress_made) nauwgezet op. Als laatste vormt Pretty Mercerie een grote inspiratiebron. Zij verkoopt stoffen en deelt ook heel wat mooie creaties.

Ik vind heel wat inspiratie online: al scrollend door Instagram zoek en vind ik inspiratie voor combinaties, patronen en stoffen. Ik neem ook vaak een kijkje in de look book van kledingmerken die ik leuk vind. Enkele maanden geleden lanceerde ik mijn Instagrampagina @cla_made, zo hoop ik op mijn beurt andere naaisters te inspireren.  

Clara’s gouden tip

Zodra je een patroon of kledingstuk vind dat je écht inspireert, ben ik ervan overtuigd dat je voldoende motivatie hebt om je project te voltooien. Op het internet zijn zo veel tips en advies te vinden, dus aarzel niet om daar een beetje rond te kijken. Ik vind dat naaien de sprong waard is : je vindt zoveel vreugde en genoegen bij het maken van je eigen kleiding.