Falda Arlette con volante ancho

Voor deze versie van de Arlette rok heb je het patroondeel van het voor- en rugpand, en de tailleband (al dan niet met striklint) nodig

1

Volg de stappen in de tekeningen om het patroon aan te passen.

2

Teken de opgegeven naadwaarden rond de nieuwe patroondelen en knip ze uit.

3

Volg onderstaande werkbeschrijving om de rok te naaien.

A/ Speld en stik de zijnaden van het VP en RP. Werk de rafelranden af met een overlocksteek.

B/ Rimpel de bovenkant van de volant tot die aan de onderkant van de rok past. Speld en stik vast met de corresponderende knipjes op elkaar. Werk de rafelranden samen af met een overlocksteek. Vouw de zoom 2x om en stik vast.

C/ Werk de rechte verticale zijde ter hoogte van MV af met een overlocksteek. Strijk het aangesneden beleg 4 cm om naar de averechtse kant en naai of stik het vast.

D/ Speld en stik de tailleband aan. (Voor meer info zie de  werkbeschrijving van de Arlette rok). 

E/ Naai de drukknopen aan.

Arlette Volant

Teken een verticale lijn aan de kant van MV.

Arlette Volant 1

Teken vanuit het neepeindpunt/eindpunt coupenaad een verticale lijn tot de zoom zowel in het VP als het RP.

Arlette Volant 2

Knip in het RP:1. op de lijn vanaf de zoom tot net voor het neepeindpunt/eindount coupenaad en 2. Vanaf de bovenkant op 1 neepbeen tot het neepeindpunt/eindpunt coupenaad. Je knipt het patroon niet door, maar het blijft ter hoogte van het neepeindpunt/ eindpunt coupenaad aan elkaar hangen.

Arlette Volant 3

Vouw de neep/coupenaad dicht: je legt het ene neepbeen op het andere. Er ontstaat nu een opening aan de zoom.

Arlette Volant 4

Meet de waarde van die opening op (groene sterretje).

Arlette Volant 5

Neem de helft van de waarde van het groene sterretje en voeg deze toe aan de zijnaad. Schuin de MR-naad 3 cm uit. Teken de nieuwe MR-naad en trek die lijn wat verder door. Teken de nieuwe zijnaad.

Arlette Volant 6

Knip het VP op de lijn vanaf de zoom door het neepeindpunt/ eindpunt coupenaad en op een neepbeen door. Je hebt nu 2 patroonhelften.

Arlette Volant 7

Leg de knipjes van de neep/coupenaad ter hoogte van de taillelijn op elkaar en schuif de patroondelen onderaan open volgens dezelfde waarde (groene sterretje) als je in het RP uitkwam. Voeg de helft van dit getal toe aan de zijnaad. (1/2 van groene sterretje). Teken de zijnaad opnieuw.

Arlette Volant 8

Plak de zijnaden van VP en RP onder het knipje op elkaar.

Arlette Volant 9

Teken de zoomlijn (naar wens). Wij tekenden de zoomlijn op 11 cm aan MR onder de oorspronkelijke zoomlijn. De zoom van het VP start op 51 cm onder de bovenkant. Teken een vloeiende lijn (volgens wens) vanaf MV ( op ons model: op 25 cm onder de bovenkant) naar MR toe. Dat is de naad waaraan de volant komt.

Zet in de helft van de lijn van het VP en de helft van de lijn van het RP een steunpunt / overeenkomstpunt.

Arlette volant 9

Teken de bovenste delen door en voorzie ze van naadwaarden

arlette

Meet met de lintmeter de afstanden op tussen MR en steunpunt RP, steunpunt RP en zijnaad, zijnaad en steunpunt VP en steunpunt VP en MV van het rokgedeelte en noteer ze in het patroon. Bereken de waarde die je wil rimpelen, bijvb. 75% van het opgemeten getal (wat wij deden) of 50% van het opgemeten getal. Noteer de waarde die je aan het patroon wil toevoegen.

Teken de volant door.

arlette

Teken telkens tussen de merktekens een verticale lijn. Zet halverwege horizontale steunpunten. Knip de patroondelen telkens door op de verticale lijnen.

arlette

Schuif de patroondelen zoveel cm horizontaal uit elkaar als je berekende in een vorige stap. Je schuift de delen evenwijdig open.

arlette

Herteken de bovenkant en de zoom van de volant in een vloeiende lijn.

arlette

Voorzie de aangegeven naadwaarden rond het patroon.

arlette