Featured Sewista: Hannah Papenfuß

Een community van trouwe naaisters met eigen visies, een hoop creativiteit en vlotte vingers die door onze patronen gaan mag beloond worden. Daarom zetten we iedere maand een sewista in de kijker die daarna de spotlight mag doorgeven. Deze maand krijgen we een kijkje in het naai-leven van Hannah en welke rol Fibre Mood hierbij speelt.

Hallo daar!

Ik ben Hannah Papenfuß, 20 jaar. Vanaf 23 september ben ik Modeontwerper in opleiding met mijn bachelor in Modemanagement. Ik woon momenteel nog in Mainz, maar zou graag naar Mannheim trekken na mijn afstuderen.

IG   @craftedbyhannah

Sewista Hannah Papenfuss

Naai-evolutie doorheen de jaren

Toen ik 11 jaar oud was, startte ik met het naaien van kleine handstasje. Dat deed ik toen nog met de hand, dat grote naaimachine vond ik nog te eng. Mijn tante naait tot op vandaag nog heel veel, het is dankzij haar dat ik deel van de naaicommunity ben geworden. Ik vind het altijd zo facinerend hoeveel stoffen en hoeveel verschillende naaimachines mijn tante bij haar thuis staan heeft. Op mijn 12e verjaardag deed mijn oma mij mijn eerste naaimachine cadeau. Sinds dan speelt naaien een grote rol in mijn leven.

Op school was ik lid van de naschoolse naaiclub en in mijn vrije tijd naaide ik accessoires, make-uptasjes en kaftjes voor schriften bij de vleet. Tot mijn mama mij, in mijn laatste jaar van de middelbare school een naaicursus aan het volwassenonderwijs cadeau deed.

Daar heb ik mijn eerste topje genaaid en sindsdien naai ik alleen nog maar kleding. Ik geniet er eindeloos van, want je ziet uiteindelijk altijd resultaat van wat je hebt gemaakt. Daarom ben ik des te blijer dat ik in deze sector een opleding kan volgen en misschien later mijn hobby kan omzetten in mijn beroep.

Ik naai veel voor mezelf, omdat ik vaak problemen heb om iets te vinden vanwege mijn maat, maar ook mijn vriend, broers of oma zijn vaak aan de beurt. Iedereen heeft er iets aan :)

Fibre Mood: match made in fashion-heaven

In mijn stad, Mainz, is er een prachtige stoffenwinkel (Engelsliebe). Zij verkopen Fibre Mood en via hen leerde ik Fibre Mood voor het eerst kennen.

Ik hou van de grote waaier aan verschillende patronen, de eenvoudige instructies en het feit dat er voor ieder wat wils is: of het nu gaat om beginners of gevorderden, of of je maat 34 of 44 nodig hebt. Fibre Mood biedt variatie, en daar hou ik van.

Naast Fibre Mood koop ik ook het tijdschrijft La Maison Victor.

Machines & Materialen

Ik geef niet echt de voorkeur aan een bepaald type stof, ik werk graag met verschillende materialen en de uitdaging om elk type stof anders te behandelen. Ook durf ik wel eens voor wol te gaan om een jas te naaien.

Mijn trouwe companen bij ieder naaiwerk zijn mijn Pfaff Passport 2.0 en een W6 overlockmachine van hoge kwaliteit. Daarnaast heb ik onlangs een 90 jaar oude Singer naaimachine gekocht op een rommelmarkt. Heerlijk!

Inspiratie & lievelingen

Ik volg verschillende bloggers op Instagram en YouTube.

@nvdecollective @fashiontamtamtam zijn een paar van mijn favorieten. Verdere suggesties of ideeën voor nieuwe naai- of breiprojectjes verzamel ik ook graag op Pinterest.

Voor concrete tips & tricks kijk ik vooral naar YouTube.

Op Facebook ben ik lid van een groep voor Berninanaaimachines, omdat dit mijn grote droom is! Ik zit niet in de FibreMood groep, maar ben wel lide van Fibre Mood community op de website. Daar heb ik tot nu toe nog geen creaties gedeeld, maar dat ben ik zeker van plan. Ik kijk er nu al naar uit om ideeën uit te wisselen met andere Sewistas :)

Create, Share, Inspire!

Mijn recentste naaiproject was een rok en een top ter gelegenheid van een bruiloft. Ik verander vaak van patroon of creëer er één van een bestaande top die ik thuis heb liggen. Aan de rok werkte ik ongeveer drie uur en aan de top twee uur.

Mijn favoriete creatie, nu de herfst nadert, is mijn bosgroene salopettejurk in ribfluweel. In combinatie met een zachte trui, panty en laarzen is het de perfecte outfit voor de herfst!

Gouden tip

Eén gouden tip, geef niet op als het niet loopt zoals je zou willen. Leg je project een paar dagen aan de kant, pak jezelf daarna terug op en ga verder! Je kunt altijd en overal hulp vinden: op het internet is, in een naaicafé of in boeken.

Het allerleukste aan naaien? Het gevoel dat je krijgt wanneer je je voltooide creatie in je handen houdt en kan zeggen: "Ik heb dit ding gemaakt".