Stilempfehlung für das Top Afra

De Afra-top met breedtestrepen is een must have in je garderobe. De combinaties zijn eindeloos en elke vrouw staat goed met deze klassieker.

Maar breedtestrepen laten ons toch net struiser lijken? Niet altijd! Er bestaat een techniek die net het omgekeerde effect heeft, namelijk het laddereffect. Concreet: smalle (fijne) strepen leiden het oog naar boven – denk maar aan een ladder waarvan de sporten dicht op elkaar zitten – waardoor de aandacht naar het gezicht gaat en een verlengd effect wordt gecreëerd. Fijne strepen maken je dus net slanker. Je versterkt dit effect nog door een effen jasje, blazer of cardigan over je gestreepte Afra-top te dragen.

Verkrijg een harmonieus silhouet door op de juiste plaatsen te spelen met horizontale en verticale lijnen. De regel is: verticale lijnen verlengen en versmallen, dikke horizontale lijnen verkorten en verbreden. Wil je slanker ogen? Dan mogen de dikke horizontale lijnen in je outfit niet overheersen. Gebruik de horizontale lijnen om je sterktes aandacht te geven. Zo breng je je lichaam meer in balans.

Algemeen advies:

 • Draag jij je tops zo lang mogelijk om je buikje of je billen te verbergen? Weet dan dat je er zo eigenlijk net de aandacht op vestigt. De zoom van je top geeft een horizontale lijn op je lichaam. Horizontale lijnen zijn echte blikvangers. De zoom mag dus niet op het breedste deel van je lichaam eindigen. Een top waarvan de zoom onder de heupen/billen eindigt, maakt de benen optisch korter. Effect: je lijkt kleiner en zwaarder.
 • Wil je aandacht naar de taille brengen (dat willen X-, 8- en A-types), maak de Afra-top dan met mouwen niet langer dan ¾-lengte.
 • Wil je aandacht naar de heupen brengen (dat willen de V- en 0-types), kies dan voor een lange mouw.
 • Weet dat de halslijn van je kledingstuk een invloed heeft op je gezicht, schouders of borsten. De volgende guidelines gelden:
  • Heb je een lang gezicht? Kies dan voor een ondiepe, brede halslijn.
  • Heb je een breed of rond gezicht? Kies dan voor een diepe, smalle V-hals. Dat rekt het gezicht optisch uit.
  • Heb je een kleine boezem? Dan kies je voor een ondiepe halslijn.
  • Heb je een grote boezem? Dan kies je voor een diepe halslijn.
  • Heb je smalle schouders? Dan gaat een brede halslijn je schouders optisch verbreden.
  • Heb je brede schouders? Dan gaat een smalle, diepe halslijn de aandacht weghalen van je schouders.
Afra

De Afra-top voor A-types

A-types willen alle aandacht naar het bovenlichaam brengen en weg van het zwaardere onderlichaam. De Afra-top is dus een goede keuze. Laat de top boven de heupen eindigen zodat de aandacht niet naar de heupen getrokken wordt. De zoom net onder het heupbeen legt de focus op je taille, het smalste deel. Ook de ¾-mouwen brengen de aandacht naar de taille.

Ideale combi voor de A-types: de Afra-top in een lichte kleur gecombineerd met een broek met uitlopende pijpen – denk: Bertha of Miyu – of een A-lijn rok in een donkerdere kleur.

 

De Afra-top voor V-types

De V-types hebben stevige schouders. Zij willen de aandacht dus weghalen van het bovenlichaam en het onderlichaam meer volume geven. Verleng de top zodat de zoom op heuphoogte komt en opteer lange mouwen. Klik hier om te ontdekken hoe je de mouw aanpast. Je kan van de Afra-top ook een jurk maken om vervolgens te combineren met een effen jasje, klik hier. Zo verzacht je je bovenlichaam en breng je meer aandacht naar je onderlichaam. 

Ideale combi voor de V-types: de Afra-top gecombineerd met een broek met uitlopende pijpen – denk: Bertha of Miyu – of een A-lijn rok in een lichte of opvallende kleur of met een eyecatcher print. De Billie-broek is ook een goede optie.

Afra

De Afra-top voor O-types

De gevarenzone van de O-types is de buikzone. De uitdaging is om dat grote vlak op te splitsen of lengtelijnen te creëren. Hier komt het laddereffect: maak de Afra-top met fijne horizontale strepen en combineer met een effen jasje. Grote kleurcontrasten werken niet verlengend dus die zijn te vermijden. Tegen dikke, stugge stoffen zeggen O-types ‘neen’, zij verwelkomen eerder soepele stoffen die mooi over het lichaam vallen.

Ideale combi voor de O-types: de Afra-top met fijne strepen gecombineerd met een broek met rechte pijpen – denk Peaches – of de Pina-rok.

 

De Afra-top voor H-types

H-types willen hun rechte figuur in balans houden. Concreet betekent dit dat wanneer er volume aan het bovenlichaam wordt toegevoegd, we dat ook aan het onderlichaam moeten toevoegen.

De strepen van de Afra-top geven extra gewicht aan het bovenlichaam. Breng dat in evenwicht door een rok in A-lijn of een broek met uitlopende pijpen, zware zakken of andere details. Een rok of broek met een opvallende print zijn een andere mogelijkheden om het evenwicht te behouden.

Maak de Afra-top iets langer zodat de focus onder de taille komt, dit komt de balans in jouw figuur ten goede. Klik hier om te zien hoe je de lengte eenvoudig aanpast.

Ideale combitip voor de H-types: de Afra-top gecombineerd met een broek met rechte of licht uitlopende pijpen – denk Bertha.

Afra

De Afra-top voor I-types

De rechte lichaamsvorm van de I-types kan wel wat extra volume gebruiken. De Afra-top doet dat zeker. Speel met kleuren: combineer de Afra-top met een broek of rok met een opvallende bloemenprint of felle kleur.

Ideale combi voor de I-types: de Afra-top gecombineerd met een broek met uitlopende pijpen – denk: Bertha of Miyu – of een A-lijn rok – denk: Jutta – in een opvallende kleur of met een eyecatcher print.

 

De Afra-top voor X-types en 8-types

Het figuur van de X- en 8-types is van nature mooi in balans. Dat willen we behouden.

De X-types combineren de Afra-top best met een A-lijn rok, een bootcut jeans of een broek met uitlopende pijpen, zoals de Bertha. Maak de Afra-top met de ¾-mouwen.

De 8-types combineren de Afra-top best met een kokerrok – denk: Pina – of een broek met rechte pijpen of een lichte bootcut. Maak de Afra-top met de ¾-mouwen.

Afra